Saab in Taiwan

Saab in Taiwan

We hebben met de Saab Club niet de ambitie om toeristische sites naar de kroon te steken. Waarom dan dit artikel over Taiwan, het vroegere Formosa? Een fantastisch eiland vol cultuur, natuur en mooie zichten. Een echte aanrader. Maar belangrijker voor ons, Saab mensen, is wat Saab betekende en nu nog betekent in Taiwan.

Het land heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als België, 24 miljoen inwoners, 12 miljoen scooters en 8 miljoen auto’s.

Saab werd er geïmporteerd sedert 1980 (MY 1981), en wetend dat er nu nog meer dan 10.000 Saab’s rondrijden, dan beseffen we dat Taiwan een belangrijke markt voor Saab was. Ter vergelijking, er rijden nu nog zo’n 14.000 Saabs rond in België (maar die werden wel al weer langer geïmporteerd).

SAC Taiwan

Saab in Taiwan means SAC. En SAC hoort toe aan Mr Chen. Mr Chen had een droom en verwezenlijkte die in 1980. Hij tekende toen een contract met Saab voor de import in Taiwan. De SAC groep heeft op vandaag nog 7 grote garages (met showroom en alles er op en eraan), en 11 kleinere vestigingen. In het totaal werken er nog 100 man in de groep. Ik ontmoette Mr Chen en had een heel aangenaam gesprek met hem en met zijn vice- director Mr Salo Yang, die al 20 jaar voor Mr Chen werkt. Samen met Salo bezocht ik 2 van de dealerships in Taipei, en ik heb maar 1 woord hiervoor, indrukwekkend.

Droomeiland

De garages zijn supermodern uitgerust. Ze worden als voorbeeld genomen door andere merken, en regelmatig krijgen ze bezoek van (vooral Duitse) merken. De foto’s zullen al vlug duidelijk maken wat ik bedoel met indrukwekkend.

Het magazijn van SAC is zo groot, dat er meer onderdelen aanwezig zijn dan bij Orio. Slechts in 2.5 % moeten de klanten wachten op een onderdeel. Bijv. van de 250 9-5 NG die hier ooit geïmporteerd werden, liggen er 200 nieuwe voor-en achterbumpers in stock.

In totaal verkocht Mr Chen 22.574 auto’s in de 30 jaar dat ze importeerden, en Taiwan stond regelmatig in de top 10 van grootste markten voor Saab. Bijna alle wagens waren benzine aangedreven. De oudste Saab die in Taiwan aanwezig is , is een 96 (uit Australië ingevoerd) en een 99 uit 1976 (1 van de daily drivers van Mr Chen).

De wagens worden bij elke servicebeurt volledig gewassen (motor en al). Ondanks de hoge kilometerstanden, zijn er nog vele Saab’s in showroom staat. Een droomeiland voor elke Saab liefhebber.

Een land van Saab fans

Na de overeenkomst met Saab in 1980, kwam het Saab performance team 4x optreden in Taiwan. De laatste keer was er een publiekstoeloop van 20.000 man. Eric Carlsson was er ook twee keer bij. In de jaren 80 reed de Taiwanese autosnelwegpolitie met een vloot 900 turbo.

Op Facebook heeft de Saab club Taiwan meer dan 11.000 volgers. De club telt verschillende afdelingen, oa de 9000 squadron. Er zijn regelmatig meetings. Voor 2020 hebben ze een meeting gepland, waar ze hopen 500 Saab’s bij elkaar te krijgen.

Er is nog werk aan de winkel in België….